Aikidoschool Makato

Leusden(NL)

Competitie: zijn er wedstrijden?

DSC_0393_25
Er is in Aikido geen competitie, geen strijd!

Een ieder, jong of oud, man of vrouw kan Aikido op eigen niveau beoefenen. Je werkt aan een correctere houding, een beter gevoel voor afstand, timing en vloeiend bewegen. Deze basisprincipes zijn in elke Aikido techniek terug te vinden.

De Aikidotechnieken zijn oefentechnieken en helpen je de basisprincipes te leren. Hiervan een wedstrijd maken door de uitvoering van deze technieken trachten te weerstaan is zinloos, ze zijn immers ontwikkeld om samen uit te voeren! Een sportieve inslag (harder, sterker, sneller) werkt grappig genoeg niet in Aikido. Het zal zelfs tegen je werken.

De onderliggende technieken zijn gevechtstechnieken gericht op het uitschakelen van de tegenstander. Hoe kun je hiervan een wedstrijd maken? Regels invoeren die bepalen welke technieken wel of niet zijn toegestaan? De essentie van Aikido zou reeds bij het vastleggen van die regels verloren raken en het resultaat zou zeker geen Aikido meer mogen heten. Aikido kent geen competitie of dualiteit. Er wordt bij de beoefening niet gesproken over tegenstander, maar van partner. Een tegenstander heeft er immers geen belang bij om iemand te (willen) verbeteren. Beter willen zijn dan de ander blijkt zinloos en bovenal subjectief: ongetwijfeld is de 'tegenstander' op een ander vlak beter dan jij.

De Aikidoka ziet snel in dat zelfverbetering en eigen verantwoordelijkheid vele malen belangrijker zijn.

En Tomiki Aikido dan?

Tomiki Sensei heeft een wedstrijdvorm van Aikido ontwikkeld. Zijn idee was dat juist een wedstrijd de beoefenaars zou motiveren om zichzelf te blijven verbeteren (om wedstrijden te winnen). Een aantal technieken zijn (om blessures te voorkomen) daarbij niet toegestaan. Het moge duidelijk zijn dat, alhoewel met enige verwantschap aan Aikido, dit in essentie geen Aikido meer is. Competitie is niet de geschikte motivatie bij het beoefenen van Aikido. De technieken zijn niet langer een middel, maar doel geworden.
Dit is exact tegengesteld aan wat O Sensei met Aikido beoogde.